limi.pl
Tradycyjny budyń czekoladowy

Tradycyjny budyń czekoladowy

Składniki:

Czekolada 80 g lub kakao 50 g

Cukier 80 g (może być trzcinowy)

Masło 60 g + około 20 g do wysmarowania miski

Jajka 4 szt.

Mąka pszenna 40 g

Orzechy laskowe 50 g

Bułka tarta około 20 g

Smak dzieciństwa powraca! Oto przepis na tradycyjny budyń czekoladowy, Wasze babcie z pewnością go pamiętają.

Sposób przygotowania:

Orzechy bardzo drobno posiekać lub zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtka i cukru dodać masło (temperatura pokojowa - musi być miękkie) i roztopioną czekoladę. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę z żółtek i czekolady. Dosypać posiekane orzechy i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać składniki.

Metalową miskę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski wlać powstałą masę i gotować na parze przez około 45 minut. Czujecie ten obłędny, czekoladowy zapach? :)

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź

Product added to compare.